Web Analytics Made Easy - Statcounter

«ارس را جدا کردند و آن‌را با میله و سنگ پر کردند / من از تو جدا نمی‌شدم، به زور جدایمان کردند.» این شعر مربوط به بختیار وهاب زاده است که در حسرت جدایی سرزمینهای شمال رودخانه ارس پس از انعقاد قراردادهای ترکمانچای و گلستان، سروده شد. البته همانطوریکه مشاور رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه کشورمان در پیامهای توئیتری خود توضیح داده اند، اردوغان اشتباه بزرگی را مرتکب شده و این اشتباه «نتیجه تکیه بر مشاوره‌های شبه اندیشکده‌هایی چون ایرام» است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«به اردوغان نگفته بودند شعری که به غلط در باکو خواند مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادریشان ایران است! آیا او نفهمید که علیه استقلال جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟ هیچکس نمی‌تواند در باره آذربایجان عزیز ما صحبت کند.»
اردوغان با فراموش کردن آئین همسایگی و مدیون بودنش به ایران برای تداوم ریاستش بر ترکیه، یکپارچگی سرزمینی ایران را نشانه رفت، ولی بواسطه واکنش همه جان

به ایران به اشتباهش پی برد و وزیر خارجه ترکیه در تماس تلفنی با دکتر ظریف این اشتباه را گوشزد کرد. علاوه بر اردوغان در مراسم رژه ی باکو از سهند، سبلان، تبریز و ارگ علیشاه هم نام برده شد که ارتباطی به قره باغ نداشته و هرگز از حاکمیت جمهوری آذربایجان هم پذیرفتنی نیست.  در اینجا آنچه مهم است، دلایل چنین رویکردهای خصمانه ای نسبت به ایران اسلامی از سوی کشورهای ریز و درشت، بویژه همسایگان است. در طول تاریخ، ایران بدخواهان زیادی داشته و یکپارچگی کشورمان از سوی قدرتهای بزرگ در معرض خطر بوده است، ولی طی سالهای گذشته کشورهای کوچکی چون بحرین، امارات عربی متحده و جمهوری آذربایجان نیز این جسارت را یافته اند تا اهداف شومی را علیه کشورمان پیگیری کنند. پنهان نیست که ایران در خطر هجوم همسایگانی شبیه به شغال و کفتار قرار گرفته است که منتظر زمین خوردن شیر ایران هستند؛ باید این واقعیت را پذیرفت و چاره جویی کرد.  

آنچه دشمنان ایران را به طمع انداخته، پیامهای ناگواری است که از داخل ایران مخابره می شود، پیامهایی که نشان از آشفتگی سیاسی، جنگ قدرت، نارضایتی مردمی، سردرگمی امنیتی و قربانی شدن انسجام، منافع و امنیت ملی پای منافع جناحی است. هر شخصیت و ارگانی بدون توجه به آثار مخرب ناهماهنگیها، ساز ناکوک خود را می نوازد.  
باید پذیرفت که مبارزه سخت با آمریکا و گسترش میدان تخاصم به سطح جهانی و بین المللی، ضمن اینکه دکانی برای کاسبی برخی شده، تمامی توان و نیروی ایران را گرفته است. این در حالیکه است که دشمنان دیگر آمریکا، با توسل به مبارزه نرم، توان آن کشور را به تحلیل برده اند و هژمونی آن را با خطر جدی مواجه کرده اند. در هیچ‌جای دنیا به اندازه ایران شعار «مرگ بر آمریکا» داده نشده و یا پرچم آن کشور به آتش کشیده نمی شود، ولی این اقدام چه عایدی برای ایران داشته است. قیمت تسلیم نشدن در مقابل آمریکا، خم شدن قامت ایران در مقابل کشورهای ریز و درشت دیگر بوده است. آمریکا از این دشمنی سخت، بیشترین بهره را برده است و با تبلیغ گسترده علیه ایران و سیاست ایران هراسی، ضمن حضور نظامی و امنیتی در منطقه، منطقه را به پایگاهی برای خود و انبار باروت تبدیل کرده که با کوچکترین جرقه می تواند به انفجاری سهمگین تبدیل شود. تلاش برای تغییر نظام اسلامی و حمایت از معاندین، پشتیبانی از رقبای ایران در منطقه، ترور سرداران و دانشمندان ایرانی، حمایت از عراق در جنگ تحمیلی، تروریسم و جنگ اقتصادی علیه مردم کشورمان و تحمیل هزاران میلیارد دلار خسارت به کشورمان تنها گوشه‌ای از اقدامات آشکار و پنهان آمریکاست.
بی توجهی یا کم توجهی به مشکلات داخلی و بجای آن صرف هزینه های گزاف برای جذب مردم کشورهای دیگر، به ضرر مردم کشورمان شده و اختلاسها و فسادهای مالی کلان به فاصله طبقاتی نجومی دامن زده است. ناآرامیهای سالهای گذشته نتیجه چنین وضعیتی است و نشان از نارضایتی مردمی دارد. تحریمهای ناشی از فشار حداکثری رژیم ترامپ رمقی برای مردم کشورمان باقی نگذاشته است و بخشی هر چند کوچک از مردم کشورمان وقتی در کنار چنین فشاری، پیشرفت کشورهای دیگر از جمله در جنوب و شمال غرب کشورمان را می بینند، وفاداری به ایران را از دست داده و با دشمنان یکپارچگی کشورمان همنوا می شوند. آنچه برای نجات از این وضعیت حیاتی است، عقلانیت مبتنی بر منافع ملی است.


میتوان همچون چین، مبارزه با آمریکا را به مبارزه نرم تبدیل کرد، بدون اینکه از آرمانهای انقلاب دست کشید. چین مستقیماً مقابل آمریکا نایستاد، اما با اتخاذ سیاستی خردمندانه، با ایجاد زیرساخت های اقتصادی و بهره‌گیری از امتیازاتی همچون نیروی کار ارزان، توانست میلیاردها دلار سرمایه را از آمریکا خارج و در چین مستقر سازد و شرکت های عظیم دنیا را جذب کند. رشد اقتصادی چین موجب می شود که آمریکا از نظر اقتصادی به پکن وابسته شود، به گونه‌ای که اگر روابط با چین را قطع کند، اقتصاد آمریکا فلج ‌شود. چین تنها کشوری نیست که توانسته در مبارزه هوشمندانه با آمریکا پیروزی‌های درخشانی کسب کند.کشورهای دیگری  هم توانسته‌اند کم و زیاد خود را از گزند شاخهای آمریکا در امان سازند و با نفوذ در اقتصاد و سیاست آمریکا، خردمندانه منافع ملی خود را دنبال کنند. در دوره ای، چهل درصد اقتصاد دنیا در اختیار آمریکا بود، ولی این مقدار به 24 درصد کاهش یافته و روند نزولی ادامه دارد. هر چند آمریکا برخی از کشورهای دیگر از جمله چین را هم تحریم می کند، ولی شدت و بزرگی تحریمها علیه ایران «تفاوت از زمین تا آسمان است».  
امروز همسایگان بیشتر از همیشه از ایران دور شده و با نزدکی به رژیم صهیونیستی، آن رژیم را تا کنار گوشمان آورده اند. زنگهای خطر علیه امنیت ملی و یکپارچگی سرزمینمان بیشتر از قبل به صدا درآمده و چنانچه امروز چاره جویی نشود، فردا دیر خواهد بود. وقت آن است که مبارزه با آمریکا هوشمندانه و خردمندانه شود. برای ایران به یک نظریه استراتژیک برای برون رفت از وضعیت فعلی دارد و مقدمه آن آشتی ملی است و انسجام درونی است.  
ایران به یک نظریه استراتژیک نیاز دارد. مناسبات نیروها در بیرون از مرزها تغییر کرده است و شبحِ هولناکی در آستانه در ایستاده است که ارائه یک نظریه را بیش از پیش ضروری می کند. باید به رابطه سیاست‌ داخلی و سیاست خارجی توجه ویژه ای شود و گسیختگی و شکافهای داخلی را با تدبیر و بهره گیری از تجربیات کشورهای دیگر پر نمود. امروز موجودیت ایران در خطر قرار گرفته و باید مسئله ایران فهم شود تا سیاستگذاری مناسبی صورت پذیرد. با کنار رفتن ترامپ و اطرافیان نفرت پراکن او، فرصت مناسبی برای لغو تحریمهای ضد ایرانی فراهم شده است. لغو این تحریمها قطعنا موجب برداشته شدن فشارهای طاقت فرسا از روی مردم کشورمان و رضایتمندی آنها خواهد شد. تنها زمانی می توان از هر گونه خطری مصون ماند که رضایتمندی داخلی بدست آید و اعتماد عمومی احیا شود. رضایتمندی داخلی و اعتماد عمومی زمانی تحقق می یابد که مردم احساس کنند که در سرنوشت کشور مشارکت فعالی دارند و برای انتخاب گزینه های خود، با تنگناهای حاکمیتی مواجه نیستند.
*کارشناس روابط بین الملل

310 310

کد خبر 1465502

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ایران و ترکیه رجب طیب اردوغان کشورهای دیگر مردم کشورمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۰۴۲۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد

همشهری آنلاین - مریم سرخوش: بروز عوارض نادر با تزریق واکسن آسترازنکا شامگاه دوشنبه (10 اردیبهشت 1403) مورد تایید شرکت سازنده آن هم قرار گرفت. عوارضی که پیشتر از سوی کشورهای مصرف‌کننده به ویژه‌ اروپایی‌ها مطرح و حتی در کوران واکسیناسیون جهانی علیه پاندمی کرونا، تزریق آن را متوقف هم کرده بودند. حالا شرکت آسترازنکا گفته که این واکسن می‌تواند باعث بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی (TTS) شود. آنها گفته‌اند که خطر مرگ ناشی از TTS با ترزیق واکسن آسترازنکا یک در یک میلیون نفر است.

این در حالی است که تقریبا 12درصد واکسن‌های وارداتی به ایران هم آسترازنکا بود، چیزی حدود 25 میلیون دوز، به همین دلیل یک نگرانی جدید از تزریق این واکسن در اذهان عمومی شکل گرفته. نگرانی‌ای که البته به گفته متخصصان تنها در صورت بروز عوارض در همان روزها و هفته‌های ابتدایی تزریق واکسن جدی است اما با گذشت دو سال از زمان تزریق و نبود علائم، دیگر خطری وجود ندارد.

به جز این نگرانی، پیگیری همشهری آنلاین از چند متخصص حوزه واکسن‌ها عیان‌کننده یک وضعیت عجیب دیگر هم هست، این‌که انتشار این خبر باعث شده که بسیاری از دریافت‌کنندگان آسترازنکا، اکنون سایر مشکلات جسمانی‌شان را هم با این واکسن مرتبط بدانند، اما کارشناسان حوزه سلامت می‌گویند که چنین چیزی مورد تایید نیست و در حال حاضر یک عارضه درباره این واکسن مورد تایید قرار گرفته؛ لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی. هر چند که فواید تزریق واکسن‌ها نسبت به عوارض آن آنقدر بالاست که در بحران پاندمی‌ها نادیده گرفته می‌شوند. صبج امروز هم بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگاران درباره عوارض واکسن‌های کرونا گفته «واکسن‌ها از روش‌های مختلف تامین شد و از عمده‌ترین واکسن‌ها سینوفارم چینی بود که نزدیک به 155 میلیون دوز در کشور تزریق شد و کم‌عارضه‌ترین هم بود. کمیته واکسن هم عوارض را رصد می‌کند و حداقل ضایعات را در کشور داشتیم.»‌

اولین مرگ‌های آسترازنکایی

موج توقف تزریق واکسن‌های آسترازنکا در اروپا از اسفند 99 آغاز شد، ابتلا نروژ، ایسلند، بلغارستان، اتریش، هلند،‌ دانمارک و ایرلند و پس از آنها، فرانسه، آلمان و بریتانیا، استونیا، لیتوانی، لوکزامبورگ، رومانی و لاتویا دستور توقف واکسیناسیون با این واکسن را دادند.

همان زمان اتریشی‌ها از مرگ یک پرستار به دلیل اختلال انعقاد خون بعد از تزریق آسترازنکا خبر دادند، پس از آن هم مصرف‌کننده دیگری در این کشور دچار آمبولی ریه شد. همزمان در دانمارک هم یک مرگ و بروز خونریزی مغزی در بیمار دیگر ناشی از تزریق واکسن ثبت شد. مرگ‌هایی که به صورت موردی در دیگر کشورها هم گزارش می‌شد و توقف واکسیناسیون با آسترازنکا.

آکادمی علمی استرازنکا البته از همان زمان که بحث عوارض قلبی و مرگ‌های ناشی از ترزیق واکسن آسترازنکا مطرح شد، اعلام کرد خطر مرگ ناشی از TTS (ایجاد لخته خون و کاهش تعداد پلاکت‌های خون) یک در یک میلیون نفر است و خطر ریسک ابتلا به TTS هم در کل جهان کمتر از 30 در یک میلیون نفر.

این در حالی است که تا پاییز 1402 و بر اساس آمارهای جهانی ۱۳ میلیارد و ۲۷۰ میلیون و ۱۷۰ هزار و ۳۳۲ واکسن کرونا در کشورهای مختلف تزریق شده که بخش زیادی از آنها را سینوفارم چین و رتبه دوم هم به آسترازنکا تعلق دارد. البته آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در کشورهای مختلف (185 کشور) است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون‌جانسون و سینوفارم قرار دارند.

هشدار تزریق واکسن در ایران

در ایران هم در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه توصیه‌هایی به عدم تزریق واکسن آسترازنکا برای گروه‌های سنی خاص -افراد زیر 40 تا 50 سال به ویژه زنان مطرح شد. البته که با توجه به واردات قابل توجه واکسن چینی (سینوفارم) و بدقولی سازمان جهانی بهداشت در اعطای واکسن‌های سبد کووکس (عمده آنها واکسن‌ آسترازنکا بود) به ایران باعث شد که نزدیک به 70 درصد مردم ایران واکسن‌ چینی را تزریق کنند و آسترازنکا در رتبه دوم قرار بگیرد.

کیانوش جهانپور، سخنگوی سابق وزارت بهداشت در این باره به همشهری توضیح بیشتری می‌دهد و می‌گوید: شرکت آسترازنکا به بروز عوارض نادر جانبی از جمله لختگی خون یا کاهش پلاکت‌های خونی با تزریق این واکسن اشاره کرده که مساله جدیدی هم نیست. این موضوع در ماه‌های نخست شروع واکسیناسیون و ارزیابی‌های اولیه در برخی افراد به ویژه در گروه‌های سنی و جنسیتی خاص مطرح شد.

او ادامه می‌دهد: اساسا مجوز تلقیح این واکسن و سایر واکسن‌های کرونا در بدو امر تا ماه‌ها چه در بریتانیا چه اروپا و آمریکا، حتی سایر کشورها مجوز مصرف اضطراری بود که شرایط خود را دارد. همان زمان هم کمیته ملی وقت واکسیناسیون علیه کووید19 در ایران هشدارهایی به ویژه برای افراد زیر 40 سال را مطرح کرد. چون واکسن آسترازنکا به دلیل همین عوارض ولو نادر در همان ماه‌های نخست در کشورهای اروپایی نیز با فراز و نشیب‌هایی روبرو شد و در بسباری از کشورها برای گروه‌های سنی زیر 40 بعضا 50 سال هشدار داده شده بود.

آثار یک سیاست‌ اشتباه

جهانپور در این باره به یک سیاست‌گذاری اشتباه هم اشاره می‌کند و می‌گوید: فضای غبارآلود رسانه‌ای و تلاش برخی افراد برای وارونه‌نمایی موضوع، برخی سوء‌برداشت‌ها را در پی داشت. چنان که حتی برخی افراد را به سمت تزریق این واکسن در کشورهای همجوار با صرف هزینه بالا کشاند. از سوی دیگر برخی افراد برای این‌که آسترازنکا تقریبا در فهرست مورد تایید اغلب کشورها برای مسافرت قرار داشت، حتی در گروه‌های سنی زیر 50 یا 40 سال داوطلبانه و مصرانه مبادرت به تهیه این واکسن و تلقیح آن کردند.

او درباره میزان تزریق این واکسن در کشور هم بیان می‌کند: حدود 10درصد واکسن‌های تزریق شده در کشور به آسترازنکا تعلق داشت. مبدا این واکسن شرکت آسترازنکا در بریتانیا بود و به نوعی ابتدا تحت عنوان آکسفورد-آسترازنکا مشهور بود. در کشورهای مختلف بیش از یک میلیارد دوز از این واکسن تولید و ترزیق شده. کشورهای اروپای شرقی و جنوبی حتی جنوب شرقی آسیا هم این واکسن تولید کرده‌اند. سهمیه ایران از کووکس هم عمدتا آسترازنکا بود که محموله‌های آن از ایتالیا و مجارستان و ژاپن و کره‌جنوبی وارد ایران شد.

فواید واکسن‌ها را نمی‌توان نادیده گرفت

این پزشک تاکید می‌کند: نباید از نظر دور داشت که هر واکسنی می‌تواند، عوارضی جانبی داشته باشد اما در عین حال باید بپذیریم، همین واکسن‌ها بسیاری از اپیدمی‌های مزمن را نابود کرده‌اند، این عوارض نه چندان شایع، خاص این واکسن نبوده چنانکه در مورد واکسن آمریکایی جانسون و جانسون هم بروز عوارض بیشتری مطرح شد و این واکسن عملا در خود ایالات متحده محدود و متوقف شد. تبعا مجوز مصرف اضطراری در شرایط خاص و اضطراری پاندمی و همه‌گیری کرونا صادر شده و این قابل قیاس با وضعیت عادی یا مطالعات پسینی در مورد یک واکسن نیست.

جهانپور با بیان این که مقایسه میزان حفاظت ایجاد شده از این واکسن‌ها با عوارض احتمالی آن همچنان برای استفاده از این واکسن‌ها ولو مشروط، گریزناپذیر است و باید آن را با اطلاعات و یافته‌های آن زمان باید سنجید، ادامه می‌دهد: اما همین اطلاعات هم حکایت از آن داشت و دارد که اولا واکسن آسترازنکا و جانسون و جانسون به ویژه برای گروه‌های سنی زیر 40 سال پرعارضه‌تر از واکسن‌های ایرانی ارزیابی می‌شدند، چنانکه شواهد و یافته‌های بعدی واکسیناسیون با این واکسن و واکسن‌های ایرانی مانند کووایران برکت، پاستوکووک، فخرا، اسپایکوژن و... که با فناوری‌های متفاوتی تهیه شده بودند نشان از آن داشت و دارد که واکسن‌های ایرانی به مراتب کم عارضه‌تر و چه بسا با قبلیت مصون‌سازی بالاتری بودند.

او البته تاکید می‌کند که هنوز هم واکسن آسترازنکا به رغم عوارض جانبی نادر آن یکی از موثرترین واکسن‌ها در محافظت از جان میلیون‌ها نفر به‌شمار می‌رود و با توجه به گستره تولید و توزیع انبوه آن در 5قاره نقش موثری در مهار همه‌گیری کرونا در بسیاری از کشورها داشته است.

آسترازنکا رتبه‌دار توزیع واکسن در 185 کشور جهان است و پس از آن فایزر، مدرنا، جانسون و جانسون و سینوفارم قرار دارند نگران باشیم؟

جهانپور به یک نکته دیگر درباره بروز نگرانی در تزریق‌کنندگان این واکسن‌ها هم اشاره می‌کند و می‌گوید:‌ عمده عوارض نادر آسترازنکا محدود به ساعات، روزها و هفته‌های نزدیک به تلقیح بروز کرده و تقریبا برای عموم افرادی که دچار عوارض احتمالی نشده‌اند بعد از ماه‌ها و نزدیک دو سال از زمان تزریق جای نگرانی وجود ندارد. اگر کسی این واکسن را ترزیق کرده و طی ماه‌های گذشته عوارضی نداشته، انتظار بروز عوارض خاص نمی‌رود. معدود موارد عوارض که در ایران به ویژه در جوانان مشاهده شده هم مانع از آن نیست که کماکان این واکسن را واکسنی موفق در پیشگیری از کرونا و مقابله با کوید19 ندانیم.

البته به گفته این پزشک در حال حاضر واکسن‌های مؤثر، بروزرسانی شده و با عوارض کمتری مثل برکت پلاس در ایران داریم که می‌تواند رافع ایمن‌تر و مؤثرتری برای مشکلات بعدی و احتمالی ناشی از سویه‌های جدید کرونا داشته باشد. در عین اینکه باید این روند بروزرسانی و حمایت از استمرار توسعه و تحقیق واکسن‌های ایرانی کرونا حمایت شود و ادامه داشته باشد.

او درباره این که گفته می‌شود، برخی کشورها این واکسن را برای مردم خودشان استفاده نکردند و به ایران هدیه دادند هم می‌گوید: به هیچ عنوان درست نیست، آسترازنکا بعد از سینوفارم چین، دومین واکسنی بود که در بسیاری از کشورها تولید و مصرف شد. سایت‌های متعدد تولید این واکسن در کشورهای مختلف وجود داشت، از جمله ژاپن، کره جنوبی و حتی هند. در اروپا هم علاوه بر بریتانیا در کشورهایی از جمله ایتالیا، مجارستان و آلمان هم تولید این واکسن صورت گرفت. در آمریکای شمالی و لاتین هم به شدت مورد استفاده بود و آمار تزریق آن در هند هم بالا بود.

بیشتر بخوانید

حالا وقت پاسخ به ابهامات کروناست سکته‌های مغزی و قلبی این روزها به واکسن‌های کرونا ربط دارد؟ حذف ۲ واکسن کرونا در ایران خداحافظی با آسترازنکا در ایران

کد خبر 848793 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها واکسن آسترازنکا خبر مهم كرونا در ايران سازمان جهانی بهداشت واکسن کرونا

دیگر خبرها

  • (ویدئو) اهتزاز پرچم فلسطین در دانشگاه جورج واشنگتن آمریکا
  • ‏توسعه روابط با کشورهای آفریقایی از اولویت‌های سفر به گامبیا است
  • سیاست‌گذاری صحیح برای گسترش روابط با همسایگان در حوزه تقویت جایگاه گازی چگونه باید باشد؟
  • مثلث آمریکایی چه هدفی را در تقابل با فعالیتهای هسته‌ای ایران دنبال می‌کنند؟ / نقشه راه گروسی در تهران پس از عملیات وعده صادق
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ / اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • (عکس) اهتزاز پرچم ایران در یکی از دانشگاه‌های آمریکا
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا + فیلم
  • پرتاب آب دهان بر روی پرچم فلسطین توسط پلیس آمریکا
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • آمریکایی‌ها درباره حقوق بشر فقط لفاظی می‌کنند